Permakultur Festival

Af Kurt Holm

Nordisk Pemakultur Festival, Jondal, Norge er slut og nu sidder jeg og gør status – og tænker især på, hvorfor at du bør unde dig selv den oplevelse, det er at deltage på den næste Nordiske Permakultur Festival, der i øvrigt foregår i Danmark.

Der er skrevet nogle fine artikler af Cathrine Dolleris, Karoline Aaen og Charlotte Lou Langdon, der på bedste måde fortæller om indholdet, så det behøver jeg ikke.

Nordisk Permakultur Festival er ikke kun fest og farver, – det er mere et sted, hvor permakulturister mødes og hører nyt, udveksler ideer/erfaringer, deltager i møder og workshops, spiser sund mad og hygger sig med ligesindede fra Norden, samt enkelte fra den øvrige verden. Det behøver ikke at koste en bondegård, der var overnatning lige fra billige teltpladser eller en gulvplads i et klasseværelse til eneværelse i den dyrere ende. Rejsen kunne nok have været bedre tilrettelagt 25 timer på busfart med 5 skift (øm i enden, men det var det værd)

Det, der gør det til noget særligt for mig, er oplevelsen i og af de forskellige lande. Hvert år er et nyt land og der er fra landenes side arbejdet ihærdigt på, at det skal blive en ”lokal” oplevelse med lokal mad, lokale indslag, og at den lokale kultur mærkes.

Mellem de mange deltagere, unge og ældre, erfarne og begyndere er der den fælles positive permakultur indstilling til at møde andre, lytte og tale med hinanden uden forbehold og fordomme, man mærker den fælles etik (omsorg for mennesker, omsorg for jorden og en fair fordeling af ressourcer). Det er lidt som at møde gamle venner.

Man behøver ikke være ”noget særligt indenfor Permakultur”, i år var der faktisk en større gruppe personer, der endnu ikke var medlem af permakultur, men bare havde den ”grønne” interesse. Det var rigtig rart at tale med denne gruppe, da det giver et fingerpeg om, hvor vi er på vej hen. Samlet set giver det et virkeligt ”boost”/”kick” af ny energi og gå på mod at have været med til dette event.

Hvis der bare er lidt spræl og i dig og du bare er blevet lidt nysgerrig så tag nogle dage fri og deltag på næste års Nordiske Permakultur Festival, du vil ikke fortryde det.

Perma hilsen Kurt Holm

 Hardanger Fredsakadami, som dannede rammen om festivalen, lå ned til Hardangerfjorden og et fint sted at bade.