PDC- med økonomisk støtte fra erasmus plus i Irland

Af Martin Moltke Wozniak

For et års tid siden blev jeg spurgt af Cathrine Dolleris om jeg ville tage et permakultur design certifikat (PDC ) med støtte fra den europæiske fond “Erasmus +” . Jeg har længe tænkt over at tage et certifikat kursus, men det er jo ikke gratis. Så da lejligheden kom sagde jeg naturligvis ja. Det skal siges at i denne omgang fik Jeg både støtte til selve rejsen, da det var over 500 km væk op til 70 euro i støtte per dag dog i max 10 dage. Kurset jeg var på varede i 12 dage og så jeg fik næsten hele kurset støttet inklusiv overnatning. Jeg rejste til island efter kurset og fik så ikke støtte til den del af rejsen for Erasmus + dækker kun ud og hjemrejse man skal altså rejse direkte hjem igen. Det havde jeg så ikke helt forstået. Men nu ved du det hvis du skal med Erasmus +.

IMG_0790Men det var i hvert fald ikke et stort arbejde at skrive selve ansøgningen for mig da Cathrine Dolleris jo havde været så sød at gøre alt benarbejdet, altså skrive den store ansøgning til Erasmus + fonden. Jeg tror jeg skrev den på et par timer. Det skal lige siges at jeg måske smurte lidt tykt på nogen steder om hvordan det skulle styrke mine kompetencer osv. Men jeg må indrømme at jeg faktisk føler at jeg kan stå inde for det idag på den anden side, sjovt nok jeg troede faktisk ikke at det ville være så banebrydende jeg havde jo hørt mange af tingene før tænkte jeg.

Men et kursus sætter det simpelthen sammen på en anden måde og det er også for fedt at være sammen med en flok “permanørder” i næsten 2 uger..

IMG_0785forresten kræves det også af “Erasmus +” at man går ud bagefter og deler sin ny erfarede viden med andre. Det kan nok gøres på mange måder håber jeg men det ville være oplagt at lave workshops eller lign. Det fik jeg allerede lidt lejlighed til at gøre på Island her i sommers.

IMG_0915 Men om selve kurset. Stedet “Carraig Dulra”  ligger en times kørsel syd for Dublin ude i midten af ingenting. Meget smukt sted med masser af skov tæt på og store bakker.

Kursus holderne var meget afslappede og der var en god stemning ingen stress. Alting var semi selv organiseret man kom på et madhold. Hvilket resulterede i at man nogle gange gik lidt glip af undervisningen med mindre man hakkede grøntsager inde i klasselokalet  som vi så gjorde nogle gange. Men der var virkelig en god stemning og de få personlige problemer vi havde fik vi løst.

IMG_0749Der var også en gennemtrængende ærlighed i hele forløbet man havde en følelse af at lærene gjorde det for vores skyld. Vi havde en workshop holder som havde været højt at flyve inden for business verdenen som nu byggede øko huse, og jeg husker stadig da han fortalte sin livs historie en af aftenerne og sagde i klassen at det vigtigste ved sådanne her kurser er ikke kun den viden man får af at være her men endnu mere det at få tændt ilden inde i sig og mærke magien, føle fællesskabet se visionen for sig inde i en selv. Det var i hvert fald det jeg hørte ham sige. Det gjorde et stort indtryk på mig for på mange måde var det lige præsis det jeg fik ud af det, når jeg ser tilbage på det. Jeg kan ikke huske alle de planter der blev talt om og deres egenskaber men så er det godt jeg kan gå hjem og slå dem op og e mere på teknikkerne i the “Earth care manual” . Men jeg fik lysten til at kigge endnu mere ind i permakulturens verden. Nu føler jeg det er noget jeg gør jeg er permakulturist.  Jeg er nu en del af sekten 😉  Og jeg kan varmt anbefale Carraig dulra til andre som tænker på at tager udenlands med Erasmus +.