Ny grøn jordbrugsfond giver håb for fremtidens landmænd

Af Arendse Gulløv

Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening opretter en ny fond der skal opkøbe lukningstruede landbrug  og give økologiske landmænd mulighed for at forpagte jorden.

Danmarks Ølucernefroeene-er-oekologiskekologiske Jordbrugsfond skal give mulighed for at små og nyopstartede landmænd kan få adgang til  jord. I dag overtages en stor del af de konkursramte landbrug af banker og kapitalfonde. Ellers bliver de opkøbt af større landmænd hvorved jorden koncentreres på stadig færre hænder. Håbet er at en jordbrugsfond vil kunne bryde dette mønster.

På politisk plan har det i årevis været diskuteret om der skulle oprettes en Statslig Jordbrugsfond. Idéen var at staten skulle opkøbe konkursramtejorde og forpagte dem ud til små bæredygtige landmænd for at bryde den negative spiral landbruget befinder sig i. Indtil videre har diskussionen været resultatløs.

Initiativet til Danmarks Økologiske Jordbrugsfond kommer derfor som et frisk pust i en ellers stagneret politisk debat. Forhåbentligt er fonden kun første skridt i en proces hen mod et folkeligt, bæredygtigt fremtidigt landbrug!

Se mere på:

Danmarks Naturforening: http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=48390

Økologisk Landsforening:  http://okologi.dk/newsroom/2016/11/danmarks-oekologiske-jordbrugsfond-vil-du-vaere-med