Nordisk Permakulturfestival 2015

Tekst og fotos af Carina Bräuner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fridhem-huset med restaurant og mødelokale i Stjärnsund

Det er sen onsdag aften da jeg triller ind på Friland. Jeg skal til Nordic Permaculture Festival-15 og jeg skal rejse sammen med Karoline, Tycho og Cathrine…….jeg kender dem ikke….jeg er spændt!
Vi får bakset vores pakkenelliker ind i bilen og jeg får kysset min mand farvel and off we go…..
Snakken flyder nemt og rejsen over vand og land er hyggelig og vi får lært hinanden lidt at kende.

Fra første stund da vi torsdag eftermiddag ruller ind til Stjärnsund bliver vi mødt med en dejlig stemning og smukke omgivelser.

Check-in går stille og roligt og vi får vores søde, røde garn(festival)armbånd sat på.
På vej ned til campingområdet bliver der knuset og hilst  på folk og jeg begynder at forstå, at her er der mange, der kender hinanden i forvejen og jeg bliver hilst velkommen i “familien”.
Telte kommer op og bagage smidt ind, vi får dejlig suppe i caféen på Fridhem og så er tiden kommet til åbningsceremonien af festivalen……..jeg kan kun sige at det var magisk, rørende, fyldt med kærlighed….jeg blev blæst bagover af stemningen…
I det efterfølgende musikindslag var der vist lidt uenighed om rytmen og jeg var træt……jeg gik tidlig i seng……

For de meget friske var der forskellige former af morgenaktiviteter hver dag, men der prioriterede jeg lidt “alenetid”.
Efter morgenaktiviteterne og morgenmad var der hver dag en “morning gathering” hvor der blev leget, brudt grænser og præsenteret workshops og foredrag……efterfølgende galdt det om at skynde sig ud og skrive sig op på lister over de workshops og foredrag med begrænset antal pladser, det var en lille smule kaotisk men det kom der også lidt sjov ud af……….

OLYMPUS DIGITAL CAMERADen gamle smedje i Stjärnsund var rammen om morgensamlinger, koncerter og afslutningsceremonien.

Hold nu op der var mange spændende workshops og foredrag at vælge mellem…..

Fredag faldt valget  først på en workshop i at lave salver, cremer, deo’s etc. og så et laaangt foredrag om bier i “topplistkupor” for så at afslutte dagen med en udflugt ud til Vildspira ekoby…….fedt, fedt, fedt…….
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet perfekte sted at bade
Lørdag formiddag var jeg en tur “Around the World in 80 plants” med Stephen Barstow …… da vi “landede” i Stjärnsund igen tog jeg nogle timer fri for at se lidt af Stjärnsund, hygge lidt på det ugentlige marked og de små boder rundt omkring. Jeg tog lidt billeder, chillede og ladede op til næste foredrag om hvordan vi kan redde verden med permakultur!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKøkkenhave i Stjärnsund
Efter lidt mad og en slurk vin var der tid til sambaoptog igennem hele byen…….tror aldrig jeg set så mange dreads samlet på et sted….og jeg har set mange……og så i Dalarna!!! Hold kæft det var festligt…….

OLYMPUS DIGITAL CAMERASambaoptog igennem Stjärnsund
Musikken blev ved længe den aften men som med de andre aftener listede jeg tidlig i seng, mæt og glad af oplevelser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALørdag aften på dansegulvet i Smedjen

Og så Søndag….. sidste dag…….et par dejlige timer på workshop i naturlig farvning og så ned til afslutningsceremonien som var lige så dejlig og rørende som åbningsceremonien!!! Det absolut sidste på programmet, et meget hyggeligt marked med salg og bytte af planter, frø og ting og sager…..

Fælles for alle dagene var den meget gode stemning og venlighed blandt alle de mennesker jeg mødte. Folk snakkede, spiste og minglede sammen og jeg følte mig meget velkommen og på ingen tidspunkt alene!
Det har været en “reopdagelsesrejse” af mig selv da jeg i lang tid har haft svært ved at komme ud af min egen lille osteklokke……
Tak for hjælpen til det all you good people!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASøndag eftermiddag bød på salg af planter, frø, honning, bøger og andet godt.