Nordisk Permakultur Festival 2017

Isnäs emmede af stemning og rungede af nattens trommer 4-7. august under den 6. Permakulturfestival i Norden.

Tekst og foto: Cathrine Dolleris

Solbacka, foto: Cathrine Dolleris
Solbacka skole var en smuk ramme om Nordisk Permakultur Festival 2016 i Isnäs, Finland.

De smukke finske træhuse, blåbærklædte klipper og salte vande var en skøn ramme om festivallen. Isnäs er en lille landsby i det sydlige Finland på kanten af den Finske Bugt. Et sted i mellem Helsinki og Skt. Petersborg i Rusland.

Det første, der mødte os, var et telt på havnen med et stort ”Sauna” skilt på – en sauna skal der jo være, når vi er i Finland. To norske permakulturister, kiggede ud og bød os velkommen. Solbacka (se foto) og skolen var smukke eksempler på de gule og røde træhuse som er almindelige i Finland. Festivallen startede med en lille ceremoni for at byde deltagerne velkomne og mærke naturen på denne plet på jorden.

Velkomst, foto Cathrine Dolleris
Deltagerne blev budt velkommen af arrangørerne og trommerytmer fra Senegal.
Svampe, foto: Cathrine Dolleris
Passioneret workshop om svampedyrkning med Lorin von Longo-Liebenstein og Christian Lankinen

Programmet var tæt pakket med både praktiske og teoretiske workshops og diskussioner. Der var præsentationer af permakultur projekter og steder, byggeworkshops med pizzaovn og hønsehus. Der var kursus om træer og skovforvaltning, workshops om bier, svampe, jordens liv, selvforsyning, osv, osv. Om aftenen var der bål og en herlig blanding af musik fra Finland og Senegal!

Tycho, foto: Cathrine Dolleris
Tycho Holcomb beskriver livet og processerne i jorden for intenst lyttende deltagere
Ler, foto: Cathrine Dolleris
Byggeriet af pizzaovnen blev omfattende

På et mere organisatorisk plan var der diskussioner om diplomsystem, finsk LAND netværk og hvorvidt der skal startes en national permakulturforening i Finland. Nordisk Permakultur Festival var en skelsættende begivenhed for permakulturen i Finland. Den har samlet mange gode kræfter og skabt større bevidsthed om hvad permakultur er for en størrelse. For en del af festivalgæsterne var det deres første møde med permakultur.

Malede sten, foto: Cathrine Dolleris
Huse og biler malet på sten var en af mærkværidghederne i Isnäs

Næste Nordisk Permakulturfestival bliver på Island i juli 2017. Kom og vær med til at skabe momentum for permakulturen i Norden!