Nordisk Møde 2015 i Ås, Norge

Gensynet var glædeligt på mødet 30/10-1/11 2015

Af Cathrine Dolleris

IMG_0670 ”Vi fik en planet, men vi fik ikke instruktionsmanualen med,” siger Jan Bang på Oslo universitet i Ås. Vi er til et seminar om permakultur med omkring 40 fremmødte studerende indenfor naturforvaltning. Jan Bang er permakulturunderviser og har arbejdet med økosamfund og permakultur i 30 år.

IMG_0560

IMG_0558”… eller gjorde vi?” fortsætter Jan Bang. ”Naturen og økosystemerne er vores instruktionsmanual. Naturen virker og det bedste vi kan gøre er at forstå dens mønstre og bruge dem i vores designs. Og når vi skal redesigne samfundet.”

IMG_0573Philipp Weiss præsenterede sit arbejde med Økolandsbyen Stjärnsund i Sverige og sin livsstil. Han fik sit publikum dybt ind i en verden af planter og jord, skovhaver og økologisk byggeri, i en fascinerende fortælling om skiftet fra et karrierejob til et balanceret liv på landet.

IMG_0592IMG_0595Cathrine Dolleris underholdt med historien om LAND netværket, permakultur demonstration centre hvor man kan komme i nærkontakt med permakulturens essens. Hun fortalte om hvordan netværk og samarbejde er en vej frem mod et mere resilient samfund, hvor LAND centrene er centrale vidensdelere for undervisere, frivillige og nysgerrige. Netværket er i gang ikke bare i Danmark og Englang, men også på vej i hele Europa.  Helene Bøhler fortsatte med en beretning om hvor langt LAND er kommet i Norge.

Fredag aften bød på nationale beretninger og opsamling fra mødet sidste år, mens lørdag morgen startede med årets diplom præsentation. Philipp Weiss var medrivende i sin dybe transformation af sit eget liv, manifesteret i skovhaven i Puttmyra, huset, som danne rammen om hans familie og økolandsbyen Stjärnsund i Dalarne i Sverige. Læs mere om Philipps design her.

IMG_0618Cathrine Dolleris præsenterede sit diplom, som er akkrediteret gennem den engelske forening sidste år, se diplom designs her. Hun gennemgik også hvordan den engelske læringsvej til diplomet er skruet sammen og hvordan diplom vejledere bliver uddannet. Der var mange positive kommentarer i forhold til den gennemarbejdede struktur, som ligger til grund for diplomering i det engelske system.

LAND projektet i Danmark var næst på programmet og Helene Bøhler, fra den norske bestyrelse, tog over og forklarede, hvor langt arbejdet var kommet i Norge. Hun fik også grupper til at give feedback til hvilke aktiviteter der kunne være med i netværket.

IMG_0676Der blev fortalt lidt om den Internationale Permakultur Convergence i London og dagen blev afsluttet med en overrækkelse af diplomet til en glad Philipp Weiss.

Søndagen var tid til et møde i Nordisk Institut, hvor det nye nordiske diplomsystem blev vedtaget. Se de nye retningslinjer for diplomet her.

Næste møde bliver på Friland i januar 2017.

IMG_0615 Tak til Benedikte og Daniel for at have arrangeret seminaret “Redesigning Society” på universitet i Ås.Og tak til Helene og den norske bestyrelse for et godt møde. Jan Bang, Philipp Weiss, Helene Bøhler, Daniel, Cathrine Dolleris og Benedicte Brun.