Meningsfulde arbejdsfælleskaber

Af Mette Qvist (red.) og Lis Ellemand, koordinator i Vimby

I Andelssamfundet i Hjortshøj, som er et af Danmarks 50 økosamfund, forenes udvikling af lokale arbejdspladser med inklusion af normalt marginaliserede, frivillighed, fællesskab og smagsoplevelser. Senest har man åbnet økologisk dagligvarebutik og bageri, drevet af mennesker med særlige behov, pædagogisk personale og frivillige i fællesskab.

 

I august 2015 åbnede Vimby Høkeren og Bageri i økosamfundet i Hjortshøj som resultat af mange års arbejde med at skabe lokale arbejdspladser i et område, hvor arbejdspladser normalt ligger inde i byen, Århus. Den økologiske dagligvarebutik og bageriet er samtidig meget mere end blot almindelige arbejdspladser: De er også aktive mødesteder for alle, både ansatte, frivillige og kunder. For økosamfundets sigte er også at inkludere mennesker, som normalt er uden for arbejdsmarkedet og sociale fællesskaber.

Mennesker med særlige behov er ansat i dagtilbud, hvor de om dagen bager og hjælper til i butikken med støtte fra pædagogisk personale og frivillige. Uden for arbejdstid har alle mulighed for at være frivillig. Sammenhængen mellem arbejde og fritid er central, da det skaber muligheder for opbygning af relationer på tværs af normale skel. Der er pt otte personer tilknyttet dagtilbuddet.

 

Cafeen hvor alle mødes
I bageriet mødes personale og frivillige om at bage brød til butikken og til caféen, der holdes hver onsdag formiddag. Caféen er fast tradition og er et uformelt sted, hvor alle både fra økosamfundet og den lokale landsby i Hjortshøj dumper ind en halv times tid for at mødes til en kop kaffe og en friskbagt bolle, før de går videre i dagen med egne gøremål; fortsætter deres arbejde i bageriet, på hjemmearbejdspladsen eller f.eks. går en tur sammen.

Det sociale er centralt, men økonomien er vigtig for at sikre den fremtidige drift. Derfor arbejdes løbende med at udvikle nye produkter i bageriet og udvide butikkens sortiment. Dette kræver dog en vis balance, for der skal være kræfter til at løfte alle opgaver uden at gå på kompromis med de sociale aspekter.  Det skal fortsat give fællesskab og livskvalitet for de lokale.

 

Inkluderende genbrug

’Landsbyens Genbrugsbutik’ er også eksempel på et meningsfuldt arbejdsfælleskab i Vimby. Den drives af frivillige under foreningen Landsbyliv i Hjortshøj. Her sælges alt fra tøj, bøger, legetøj og isenkram til cykler, møbler og gamle 78-plader.

Af sidste års overskud gik halvdelen til støtte til etablering af et nyt Multihus i Hjorthøj. At kunne støtte projekter og styrke samarbejder i og med hele det omgivende lokalsamfund er nemlig også højt prioriteret i økosamfundet.

Bliv klogere på økosamfund og fællesskaber, når Det Fælles Bedste d. 22.-24. april inviterer til Folketræf i Hvalsø (http://detfaellesbedste.dk/)

Fonden Vimby (www.vimby.dk) er en almennyttig fond etableret i 2012 af Landsbyliv i Hjortshøj (www.landsbyliv.dk), en almennyttig medlemsforening, stiftet af beboere i Andelssamfundet (www.andelssamfundet.dk)