Lysegrøn Ø Festival på Bornholm

En fornøjelig weekend på klippeøen bød på permakultur, økologisk byggeri, helse, filosofi og meget mere.

Tekst og foto: Cathrine Dolleris

IMG_0099– Hejs glædens og forventningens storsejl. Sæt kursen ud imod det åbne hav, der hvor horisonten viger og det nye aftegner sig. Husk at enhver horisont altid er en grænse for dit syn indtil den viger og et nyt syn aftegner sig.

Det er John Engelbrecht, filosoffen fra Vejle, der veloplagt skuer mod horisonten på Lysegrøn Ø Festival.

IMG_0073Festivalen er for de grønne ildsjæle på Bornholm og er organiseret af blandt andre Dora og Kurt Holm, der har LAND centret Karensminde i Vestermarie. Dora er tilfreds med festivalens udbytte:

IMG_0086– Det har været et par fine dage med spændende workshops, taler, paneldiskussion, skønne boder, plantesalg og inspiration.

Det økologisk byggeri var stærkt repræsenteret med blandt andre Steen Møller fra Friland, der veloplagt talte om Kærlighed og Spildevand. Principperne for byggeri uden affald og gældfrihed er indbygget i hans seneste store restaurant projekt på Friland. Vi fik af Steen erfaringens ord omkring at genbruge sit spildevand i drivhuset (se youtube) og omkring røgvaskeren (se youtube), som er løsningen på forurening fra afbrænding.

IMG_0085Det bevingede og det praktiske fik følgeskab af hinanden. Kurt og Dora Holm havde rigget et æblemosteri til, så børn i alle aldre kunne presse deres egen most. Der var smagsprøver på birkesaft og udførlige instruktioner til hvordan man selv kan få det liflige udbytte af forårets stigende safter.

– Det er én måde at arbejde med permakultur på, siger Kurt der er LAND rådgiver, underviser og sidder i Permakultur Danmarks bestyrelse. – At give folk erfaring med selv at presse mosten, betyder at de husker processen bedre og det er med til at gøre permakulturen konkret, siger Kurt.

IMG_0098Festivalen fortjente at have flere besøgende til de spændende boder og inspirerende taler. Men det er helt sikkert at permakulturen er sat på dagordenen hos de lokale politikere. Lørdag aften bestod debatpanelet af Anne Thomas, spidskandidat for Alternativet, Andreas Ipsen, kommunal politiker, Niels Aagaard fra LØS, økobygger Steen Møller, ordstyrer Søren Femmer og Cathrine Dolleris fra Permakultur Danmark.

– Det var første gang jeg var i et debatpanel med politikere og kommunal folk. Permakulturens stemme fik her lige så meget plads som deres, siger Cathrine Dolleris.

IMG_0094– Det bæredygtige, det alternative, permakulturen, økologien er kommet for at blive, siger John Engelbrecht. – Det industrielle samfund er på afvikling, mens det bæredygtige samfund er i udvikling. Tænketanke ser frem mod 2030, hvor det bæredygtige samfund har vundet over det industrielle samfund.

IMG_0049