Litteratur

Bogen om Permakultur giver en klar, let forståelig og opdateret introduktion til begrebet, visionen og den praktiske anvendelse af permakultur:

”Permakultur er en helhedstankegang, der giver de teknikker og redskaber, der skal til for at genopbygge naturressourcerne og bremse de klimaforandringer, som allerede er godt på vej til at nedbryde vores naturgrundlag og kaste verden ud i en uoverskuelig og katastrofal situation.
Permakultur giver det nødvendige modspil. Med permakultur, kan vi i løbet af en forholdsvis kort årrække, opnå en CO2 neutral livsstil og endda nå frem til en livsstil, der direkte modvirker klimaforandringerne ved at lagre kulstof.”

Bogen begrunder nødvendigheden af permakultur og kommer hele vejen rundt med konkrete løsninger til:

  • skovhaver og højbedsdyrkning
  • skovlandbrug og dyrehold,
  • holistisk afgræsning og permakulturel korndyrkning
  • kulstoflagrende lavenergi huse af lokale materialer
  • lokale energiløsninger
  • akvakultur og spildevandsrensning
  • land-bynetværk

og meget mere så vi kan handle i praksis. Alt sammen understøttet af fotos fra mere end 60 permakultur projekter i Skandinavien.

Bogens forfattere er centralt placeret i den skandinaviske permakultur bevægelse og har 20 års erfaring med anvendelse og udvikling af permakultur i praksis. De har fra starten redigeret det nordiske Tidsskrift om Permakultur.

Læs særdeles positiv lektør udtalelse her

Køb Bogen om Permakultur her

Tidsskrift om Permakultur

SONY DSCSom medlem af Permakultur Danmark vil du fra og med foråret 2014 modtage det praktisk orienterede og inspirerende tidsskrift  Permakultur – Løsninger for en bæredygtig livsstil.

Tidsskriftet udgives af det lille firma LevBæredygtigt. Fra 2014 har foreningen og LevBæredygtigt indgået et samarbejde om tidsskriftet, så at foreningens medlemmer modtager det to gange årligt. Tidsskriftet indeholder spændende artikler om permakultur-relaterede emner og nyt fra de tre nordiske permakultur foreninger – inkl. Danmark.

Permakultur – Nordisk Årsskrift

Dansk logoÅrsskriftet blev udgivet hvert år siden 1997 i samabejde med Permakulturforeningerne i Norge og Sverige. Begrænsede restoplag haves. Spørg om oplag og priser. Bemærk at det sidste årsskrift udkom i 2013. Fremover vil Permakultur Tidsskrift blive en del af medlemsskabet.

Artikler

Der findes rigtig mange gode artikler om hvad permakultur er. Herunder er links til tre mere teoretisk og grundigt gennemgående artikler forfattet af erfarne herrer, der har været aktive i foreningen længe.

Permakulturens grundstamme af Poul Erik Pedersen
Permakulturens Plan B af Poul Erik Pedersen
Bioregionalism af Henning Hervik og Poul Erik Pedersen

Praktisk Permakultur

STORBYØKOLOGI PÅ FREDERIKSBERG – Prisvindende permakultur-projekt om bioregional selvforsyning udarbejdet af Tony Andersen m.fl. Udgivet 1996, 170 sider, dansk. Download her.

AC - træer og buske m mål

ALLEYCROPPING –  Et eksempel på praktisk permakultur i større skala er givet her ved Martin Damgaard Lehmanns opgave “Alleycropping”. Download Alleycropping og lad dig inspirere til at ændre landskabet fra monokultur til flerårige dyrkningssystemer.

FOREST GARDEN ARCHETYPES – En kategorisering og systematisering af skovhaver, som er en rigtig god teoretisk forståelsesramme for forskellige typer skovhaver. Baseret af exempler far England. Bookletfront side

Candela Vargas Poveda 50-siders pamflet har massevis af billeder, opmålinger og illustrationer fra skovhaverne, og indeholder således masser af inspiration, nye design metoder og eksempler på forskellige teknikker til at dyrke skovhave. Download papiret her: FGA Booklet.

Mst. Thesis Hvis man vil gerne vide mere, her kan man læse speciale opgaven som beskriver hvordan booklet blev dannet.
Mst.Thesis Candela Vargas

PERMAKULTUR OG POLITISK TEORI – Revolution disguised as gardening?
Sarah Mccarthys thesis udforsker spørgsmål omkring hvor vidt permakultur kan ses som en politisk handling, hvordan en permakultur utopia ville se ud, og hvilke nogen udfordringer står i vejen for denne fremtid. Sarah har brugt tid sammen med LAND centrene, bestyrelsen fra permakultur danmark og også foreningens medlemmer.
Summary – Thesis Sarah McCarthy
Final Thesis – Sarah McCarthy

Bøger

Her finder du et lille udvalg af interessante bøger om permakultur og beslægtede emner.

NYT! Permakulturhaven af Karoline Nolsø Aaen & Tycho Holcomb
Bogen er til dig, der gerne vil påvirke verden fra din egen have. Den er til dig, hvor permakultur, havebrug og selvforsyning er nyt, og til dig, der kender til permakulturdesign, er en erfaren havebruger og har dyrket fødevarer det meste af dit liv. Og så er bogen til alle Jer der i mellem. Jer, der hverken er nybegyndere eller erfarne gartnere, men som vil dyrke og nyde sund mad fra en levende have, der bugner og summer af liv.

‘Permakulturhaven’ er udkommet i april 2017.

Bogen giver dig praktisk viden om permakultur havebrug via:
• Planteportrætter af mere end 50 flerårige grøntsager
• Dyrkningsteknikker til den gravefri have
• Trin-for-trin metoder til etablering
• Beskrivelse af enårige grøntsager til selvforsyning
• Design af skovhavens træer, buske og grøntsager
• Indsigt i jordens kredsløb og organismer
• Integration af havens dyr og insekter
• Informative illustrationer og billeder
…og meget mere!

Se mere og køb bogen her.

Kompost i Byen af Marianne Mark
Feb. 2014 Kompost i Byen er for alle, der ønsker at dyrke i byens vindueskarme, baggårde og haver. Bogen gør det enkelt at blive selvforsynende med egen næringsrig kompost. Se flyer her: Kompost i Byen

 Permakultur i en nøddeskal af Patrick Whitefield
(Dansk version) Kortfattet, overskuelig indføring i permakultur.
Oversat til dansk fra engelsk af Christian Coff
1. oplag 1996, 75 sider, ISBN 87-986174-0-0.
kr. 75,00 OBS! Bogen bestilles ved at kontakte LevBæredygtigt, der varetager boglageret – LevBæredygtigt kan kontaktes via www.levbæredygtigt.dk

Permaculture – A Designers’ Manual af Bill Mollison
Grundbogen med redegørelse for grundprincipperne og med eksempler fra hele verden. Skrevet af permakulturbevægelsens grundlægger.
Udgivet 1988, 2. oplag 2002, 576 sider, engelsk, ISBN 0-908228-01-5

Introduction to Permaculture af Bill Mollison
Sammenfattende og redigeret udgave af Mollison’s to første bøger, “Permaculture One” og “Permaculture Two”.
Udgivet 1991, 2. oplag 1994, 216 sider, engelsk, ISBN 0-908228-08-2

The Permaculture Way af Graham Bell
Kortfattet og let populær udgivelse. 237 sider, engelsk

How to make a forest garden af Patrick Whitefield
Praktisk indføring i planlægning og anlæg af have, baseret på vedvarende plantesystemer, en såkaldt skovhave. Eksemplerne er fra England, og er derfor både anlægs- og plantemæssigt direkte anvendelige mange steder her i Norden. 168 sider, engelsk

Villrosene – Økologi i Hagen af Marianne Leisner
Bog om smukke, frugtbare og naturlige haver. Om hvordan man knytter haven, boligen og menneskene tættere sammen og derved skaber et kredsløb. Med mange konkrete løsningsforslag.
140 sider, norsk

GØR BYEN LIDT VILDERE – økologiske byhaver fra idé til virkelighed af Marijke Zwaan, Ann-Sofie Richardt, Poul Erik Pedersen, Tony Andersen og Christian Coff
ByhaveNetværkets rigt illustrerede bog viser hvordan byboere i Holland og Danmark har taget spaden i egen hånd og selv skabt fantasifulde og naturrige byhaver i deres nærområder.
Byhavenetværket Forlag, 2002, ISBN 87-988677-0-9

Future scenarios af David Holmgren
Planlægning af en fremtid med både olie- og klimakrise
Udgivet 2009, engelsk. Paperback ISBN-13 978-1-9-0032250-8

Velkommen til foreningen Permakultur Danmarks hjemmeside!