LAND beretning fra Myrrhis

Permakulturhaven Myrrhis, som er LAND center på Djursland i øko-landsbyen Friland beretter om årets aktiviteter 2014.

Oplæg om Skovhaven som dyrkningssystem, Mere Liv i Haven Festival, PØ, Fredericia

Oplægget tog udgangspunkt i skovhaveerfaringerne fra Friland 30 og beskrev skovhavens funktioner, økosystem og planter. Der blev lagt vægt på fordelene ved skovhavedyrkning i forhold til klimatilpasning, samspil med naturen og menneskelig sundhed. Oplægget var en inspiration til nye skovhaver og appellerede til at deltagerne selv kunne komme i gang med skovhaver derhjemme.

Dato: 25. oktober 2014 – Antal deltagere: 51

Kursus om skovhaver, Makvärket, Knabstrup

Kurset var en introduktion til permakultur etikker og principper, og et praktisk design af skovhaven på Makvärket, hvor deltagerne selv designede haven, etablerede bede og udplantede planter. Kursets teoretiske del foregik med powerpoint fremvisning af erfaringerne fra Friland 30.

Dato: 17-18. oktober 2014 – Antal deltagere: 27

DSCN8236
Tycho deler sin viden om vilde planters spiselige egenskaber på naturvandring.

Rundvisning, WorldPerfect, LAND Center

Rundvisningen fungerede som en appetizer for to iværksættere fra konsulent- og igangsætterfirmaet WorldPerfect, der ønskede større forståelse for permakultur og dyrkning af skovhaver. Iværksætterne påtænker at inddrage skovhaver i et større projekt, hvor Permakulturhaven Myrrhis måske skal fungere som rådgiver (pt. endnu ikke sikkert, da der ikke er de nødvendige midler). Rundvisningen var derfor en slags reklamefremstød for permakultur, hvor vi gav indblik i skovhavers funktioner, design og fysiske udseende.

Dato: 8. oktober 2014 – Antal deltagere: 2

Rundvisning, Nordisk Permakultur Festival

DSCN8961
På havebrugskurset bruges Permakulturhaven Myrrhis til fremvisning af teknikker og metoder til regenererende havedyrkning.

Rundvisning af Friland 30; fremvisning husdesign, væksthushus, skovhave, grøntsagshave, dyrehold og planteskole.

Dato: 15. august 2014 – Antal deltagere: ca. 30

Rundvisning, Frilandsmessen

Fremvisning af Friland 30 og plantesalg under Frilandsmessen 2014.
Fremvisning af Friland 30 og plantesalg under Frilandsmessen 2014.

Grundet et stort antal deltagere, blev der arrangeret to rundvisninger af Friland 30, dvs. fremvisning husdesign, væksthushus, skovhave, grøntsagshave, dyrehold og planteskole. Derudover gik folk selv rundt på grunden og læste om LAND Centret på de opsatte tavler.

Dato: 29. juni 2014 – Antal deltagere: på rundvisningen deltog 75 personer, hvorimod det skønnes at mere end 900 personer besøgte Friland 30 på messen.

Rundvisning, Permaculture Teachers Course (PEC)

DSCN9056
Fra planteskolen sælges flerårige grøntsager, udvalgte buske og træer.

For bedre at kunne vise stedet frem, holdte vi to rundvisninger under PEC kurset, et kursus med permakulturundervisere fra hele Europa, hvor Friland 30s elementer blev gennemgået og forklaret; fremvisning husdesign, væksthushus, skovhave, grøntsagshave, dyrehold og planteskole.

Dato: Juni 2014 -Antal deltagere: 25

Temadag om Flerårige Grøntsager

Rundvisning i skovhaven på Friland 30, hvor ca. 40 udvalgte flerårige grøntsager blev fremvist, smagt og beskrevet efter en generel introduktion til flerårige grøntsagers fordele og ulemper, dyrkning og forarbejdning.

Dato: 8. juni 2014 – Antal deltagere: 6

Rundvisning, European Permacultur Teachers’ partnership

Rundvisning af hele Friland 30, dvs. fremvisning husdesign, væksthushus, skovhave, grøntsagshave, dyrehold og planteskole. Rundvisningen foregik som en del af LAND akkrediteringen af stedet.

Dato: 27. maj 2014 -Antal deltagere: 31

Temadag om Spiselige Vilde Planter

DSCN0999
Udvalget af flerårige spiselige planter vokser i Permakulturhaven Myrrhis. Her er det ni forskellige arter i Rumex-slægten.

På temadagen gik vi en tur på godt 3 timer, hvor deltagerne fik indblik i de mange vilde spiselige planter, der vokser omkring i den danske natur. Vi identificerede, plukkede og smagte ca. 30 planter, hvoraf de fleste også kan vokse og dyrkes i haven. På vejen tilbage fra gåturen gik vi forbi Friland 30.

Dato: 19. april 2014 – Antal deltagere: 8

DSCN9068
I Permakulturhaven Myrrhis kan man læse om stedets permakulturdesign og LAND demonstrationsnetværket på informationstavler.