King’s Cross Permakultur

LAND netværket med forskellige typer af permakultur demonstrationssteder startede i 2009 i England. London city er nok ikke det mest oplagte sted til at dyrke grøntsager og frugt, men alligevel finder permakulturfolk og naturen måder at manifestere sig selv på.

Alara wholefoods LAND center

Molly er frivillig havepasser i Alara Wholefoods LAND center, som er klemt inde mellem togene til King’s Cross på den ene side og parkeringsplads og pakhuse på den anden side. Foto Cathrine Dolleris.

Op ad en træt industrialiseret gade i indre London med grimme pakhuse og tunge lastbiler fandt vi et af Englands mest urbane LAND centre. Overraskende var det at finde en permakultur dyrket have på omkring 2500 m2 i hjertet af London, i et af de mest bebyggede, industrielle områder: King’s Cross. Alex, som var LAND centerets ejer, var også den stolte ejer af et müslipakkeri, mange gange certificeret og belønnet med priser for bæredygtig og økologisk produktion.

De grønne områder omkring Alara Wholefoods var et af de første LAND centre i England og et af de mest urbane. Den grønne kile mellem jernbane og parkeringsplads, er den primære have dyrket med frugttræer og buske og mindre områder hos naboerne har også frugttræer og vin. Udsnit fra Google Maps.

Bag parkeringspladsen og arbejdsskure var nogle smalle, grønne områder på skrånende land. Et lille område med sydvendt skråning var blevet til en vinplantage med tre rækker af vin på stativer. Her var blev høstet vin de sidste 20 år, siden Alex var blevet bidt af permakulturens tanke om at udnytte selv små områder til dyrkning af fødevarer.

Bag om pakkehuset var et smalt område på 120 meter i længden og omkring 10 meter bredt. Området var klemt inde mellem en 15 meter høj afskærmning mod togene på den ene side og parkeringsplads på den anden side. Kontrasten til det industrielle landskab var stor, da der her var plantet en del Eleagnus buske af forskellige sorter, samt æble, pære, kirsebær, figen og blommer. Der var også plads til vandopsamling, kompost og bistader.

Frugttræer og buske trivedes i den smalle have. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvordan kanterne kan udnyttes. Foto Cathrine Dolleris.

Derudover var naboens land taget i brug. En stribe mellem vej og lagerbygning, som ikke var i brug til andet, var blevet tilplantet med frugttræer.

Frugt og grønt blev passet og høstet af frivillige og nogle af de ansatte. Molly, som havde været frivillig siden årets start, viste os rundt. Det viste sig at der var 4-5 frivillige tilknyttet stedet. En af specialiteterne for stedet var ”Chateau King’s Cross champagne” fremstillet på hyldeblomster fra de kæmpestore og ældgamle hyld på grunden og i skellene til naboerne. Vi smagte selvfølgelig på herlighederne og fandt at det var en dejlig, mousserende bryg.

Frivillige Molly med et par flasker “Chateau King’s Cross” hyldeblomst champagne. Foto Cathrine Dolleris.

”Vi” var en gruppe af permakulturfolk fra hvert sit hjørne af Europa, næsten, i hvert fald fra Bulgarien, Portugal, Irland, Luxemburg, England og Danmark. Vi var mødtes for at arbejde med iACT – et internationalt Action for Community Transformation projekt, støttet af Erasmus+. En af aktiviteterne var at besøge LAND centre for inspiration og for at arbejde med videre udvikling og opsamling af erfaringer fra gode eksempler på permakultur.

En lille stribe jord hos naboen producerer æbler, pærer, figen og kirsebær. Medarbejderne høster frugten. Foto Cathrine Dolleris

Molly viser vinproduktion på en sydvendt skråning på Alara Wholefoods grund.  Varmen fra asfalten hjælper til at modne druerne. Foto: Cathrine Dolleris

Alara Wholefoods producerer især müsli og grød på en bæredygtig måde, som de har vundet adskillige priser for.

 

 

King’s Cross Coal Drops Artist district

Fra Alara wholefoods var der ikke langt til Regent’s Canal, en af de mange gamle kanaler i England, der forbinder landet på kryds og tværs og var landets vigtigste godstransportruter før lastbiler gjorde sit indtog. De gamle ”barges” eller flodbåde ligger i enkelte tilfælde tilbage som husbåde eller som her på Regent’s Canal, som en boghandel af den mest eksentriske slags.

Grøn transformation i London: Coal Drops district ligger bagom King’s Cross, som er navnet på en af de store togstationer i London. Regent’s Canal, som løber igennem området, er blevet en grøn korridor med ret høj biodiversitet i et ultra-urbant område. De gamle pakhuse, runde gastanke og beskidte åbne områder er blevet fornyet med tanke på London som en grønnere og mere bæredygtig by. Udsnit fra Google Maps.

Nyt, gammel og grønt i charmerende møde i Coal Drops området ved King’s Cross i London. Foto Cathrine Dolleris.

Men det var egentlig transformationen af dette område, vi var kommet for at bevidne. Fra at være et nedslidt og fattigt område med meget skrald i hjørnerne, var ”Coal Drops” blevet et fashionabelt kvarter med grønne korridorer, rent vand, cykel- og gangstier med flanker af højbede og masser træer. For det trænede øje kunne der hurtigt udpeges spiselige arter af både træer og urter i de mange højbede og plantekasser. Selvsåede sommerfuglebuske og hyld prydede bankerne af kanalen, som skabte en biodivers grøn og blå linje igennem storbyen. Skraldet i hjørnerne var blevet erstattet med ren og halvvild natur. Måske ikke ligefrem på basis af permakultur, men helt sikkert en fryd for sanserne og med til at bringe bedre luft, vand og jord ind i centrum af et ultra-urbant område.

På Regent’s Canal er der plads til planter og husbåde. Her er det en meget excentrisk flydende boghandel med egen strømforsyning fra vindturbine og solceller.  Foto: Cathrine Dolleris

Regent’s Canal sluse med de gamle gasbeholdere, der nu er blevet til nye boliger. Foto Cathrine Dolleris

Kanalerne i London fungerer som kiler af biodiversitet og attraktive områder at færdes. Foto Cathrine Dolleris

I højbedende dyrkes blomster for skønheden, men også mange krydderurter og frugtbuske som figen og solbær. Foto Cathrine Dolleris.

Turen til London var en del af iACT projektet – international Action for Community Transformation – og støttet af Erasmus+.