IPC London – en begivenhed med mål

Af Karoline Nolsø Aaen

I september værtede den britiske permakulturforening (Permaculture Association) på bedste manér den store Internationale Permakultur Konference (IPC) i London.

Over 1200 delegerede fra mere end 50 lande deltog på kongressen d. 8-9. september og konferencen d. 10-16. september.

Spontan sang og dans på tværs af kontinenter, sprog og kulturer. Dét er permakultur i praksis (foto: Karoline Nolsø Aaen)
Spontan sang og dans på tværs af kontinenter, sprog og kulturer. Dét er permakultur i praksis (foto: Karoline Nolsø Aaen)

Begivenheden bragte vidensdeling om permakulturprojekter og -initiativer fra hele verden, og skabte samhørighed og udarbejdelse af fælles visioner, som i de kommende to år – indtil næste IPC finder sted i Indien 2017, vil blive præsenteret og lanceret på såvel individuel og lokal, som global skala.

DSCN5746
Deltagere fra Norge, Danmark, Sverige og Finland i færd med ideudveksling omkring samarbejdet i Norden (foto: Tycho Holcomb).

Den danske delegation bestod af Tony Andersen, Cathrine Dolleris, Candela Vargas, Tycho Holcomb og Karoline Nolsø Aaen. Cathrine Dolleris holdte et inspirationsoplæg om de danske LAND centre til især glæde for andre europæere, der i disse dage arbejder på at udvide LAND netværket til flere europæiske lande. Candela Vargas holdt i samarbejde med Tomas Remiarz (UK) en workshop om brugen af og forskning af blandingskulturer i dyrkningsøjemed.

På den afsluttende Assembly blev bl.a. Tony Andersens store arbejde med fremme af permakultur i især Østeuropa i 1980’er og 90’erne med rette bifaldet. Foruden Tony, deltog også en række andre af permakulturhistoriens store spillere, nemlig Robyn Francis (Aus), Starhawk (USA), Looby Macnamara (UK), og Rosemary Morrow (Aus).

IPC2015_pic
Historier skal deles. Det blev de på IPC London (foto: Karoline Nolsø Aaen)

Next Big Step

Det internationale netværk af aktive iværksættere og udøvende permakulturister blev på IPC12 i London løftet et markant niveau. På den såkaldte Next Big Step workshop, der fandt sted løbende hver eftermiddag, udarbejdede dedikerede arbejdsgrupper konkrete tiltag omkring bl.a. den nuværende og kommende migration af klimaflygtninge; Involvering af børn i permakultur; Forskning og international vidensudveksling, samt Realisering af permakultur læringscentre (LAND). En række andre arbejdsgrupper fokuserede på bioregionale samarbejdsmuligheder, såsom det latinamerikanske samarbejde og oprettelsen af Afrikansk Permakultur Organisation.

Arbejdsgruppen omkring klima- og politiske flygtninge fremlagde deres målrettede arbejdspakke, her af IPC koordinator Andy Goldring (UK) (foto: Karoline Nolsø Aaen)
Arbejdsgruppen omkring klima- og politiske flygtninge fremlagde deres målrettede arbejdspakke, her af IPC koordinator Andy Goldring (UK) (foto: Karoline Nolsø Aaen)

Nok det mest markante produkt af IPC London, blev præsenteret af en dedikeret og erfaringsrig klimagruppe, der siden forrige IPC i Cuba (2013) har arbejdet målrettet med et klimamanifest med konkrete forslag til tiltag på individuel som politisk plan. Manifestet er underskrevet af Permakultur Danmark og vil blive tilgængeligt via hjemmesiden snarest muligt.

Foruden det store arbejde og resultater vi kan løfte i fællesskab, er den største oplevelse ved at deltage på IPC, er at være omringet af lutter gode mennesker, der alle deler en fælles vision om at skabe en fremtid vi kan være stolte af. Det er en begivenhed som alle permakulturister vil få gejst og motivation af at deltage på.

Besøg på OrganicLea

På konferencens fjerde dag bød muligheden sig for at besøge kooperativet Organiclea, der med sine 12 tønderland leverer grøntsagsposer, honning og vin til godt 400 medlemmer som bestod af privatpersoner, firmaer og restauranter i London. Tycho og Karoline deltog på rundvisningen gennem OrganicLeas fladekomposterede grøntsagsbede, mangfoldige drivhuse og frugtlunde.

Kooperativet OrganicLea lå i gå-afstand fra IPC'en og var derfor et yndet udflugtsmål på hviledagen (foto: Karoline Nolsø Aaen).
Kooperativet OrganicLea lå i gå-afstand fra IPC’en og var derfor et yndet udflugtsmål på hviledagen (foto: Karoline Nolsø Aaen).

Baseret på permakulturetik og principper er OrganicLea et besøg værd, hvis man kommer til London. Foruden produktion af grøntsager til kooperativets medlemmer, indsamles æbler og andet frugt fra private, der efterfølgende laves til cider. En del af produktet fungerer som betaling for de oprindelige frugter, mens resten sælges eller deles blandt medlemmerne. På OrganicLea fokuseres der på biodiversitet, næringsrige fødevarer og ikke mindst et levende arbejdsmiljø for stedets andelshavere og frivillige. Omkring 60 frivillige deltager på ugentlige arbejdsdage, mens der på andre dage er terapi og rehabilitering af bl.a. stressramte.

Besøget på OrganicLea kulminerede med en PermaBlitz, hvor de omkring 40 delegerede fra IPC’en hjalp med lugning i artiskok- og rabarberbede. PermaBlitzen bragte yderligere snak på kryds og tværs af alder og hjemstavn. Det var lige som det skulle være.

DSCN5737
PermaBlitz på OrganicLea, på IPC’ens fjerde dag (foto: Karoline Nolsø Aaen)

Gøgl, gråd og glæde

Ingen begivenhed uden underholdning. Efter lange, inspirationsrige dage bød hver aften på underholdning af forskellig karakter. Three acres and a cow gav en eventyrlig rejse gennem den britiske historie, mens to Open Mic aftener fik lattermusklerne luftet med alt hvad der bød sig af kreativitet og charme. Legendariske Formidable Vegetable Sound System med Charlie Mgee afsluttede seks inspirerende og konstruktive dage med et brag af en koncert.

IPC er for igangsættere og praktikere.
Aktive permakulturister fra hele verden deltog på den 12. IPC i London, september 2015.

Jeg ser frem til den trettende IPC, der afholdes i Indien d. 15-23. november 2017 -og opfordrer alle engagerede permakulturister til at deltage! Det er sammen, at vi kan løfte i flok.