Hilsen fra Ängsbacka

Hej! Jeg hedder Trine og til dagligt læser jeg egentligt sociologi på Københavns Universitet, men for en stund har jeg lagt bøgerne på hylden og er taget et smut til Sverige.

Nærmere bestemt skal jeg bruge et halvt år på Ängsbacka Kursgård, der er en slags øko-fællesskab centreret omkring festivaler, kurser og retreats – alle med fokus på selvudvikling, anderledes fællesskaber og bæredygtig udvikling. Stedet drives primært af frivillige kræfter, hvilket giver et konstant flow af folk der kommer for at bidrage i kortere eller længere perioder, i helt forskellige områder – lige fra marketing og it, til kokkerering og havearbejde. Og det er med udgangspunkt i det sidste – haven – at mit liv tog en uventet drejning fra specialeskrivning i København til grøntsagsdyrkning i Molkom.

Foråret og solens stråler har ladet vente på sig længe, samtidigt med at der har været udskiftning i ledelsen af haven. Derfor har det været en noget sløv opstart. Den første måneds tid gik med at klargøre og ordne hvad der ordnes kunne; lugning af uendelige mængder af ukrudt, vende komøg fra den økologiske nabogård i jorden, lave stier imellem såbedene med pap fra køkkenet og halm fra samme gård, og at så massevis af frø.

Nu er vejret dog heldigvis begyndt at vise sig fra sine mere sommerlige side og vi har fået gang i nogle andre projekter. Vi har for eksempel plantet et bed efter en gammel sydamerikansk metode kaldet ’De tre søstre’, hvor majs, bønner og squash plantes sammen fordi de gavner hinanden. Majsen, den højeste søster, fungerer som støtte til bønnen, der kan klatre op af stænglen. Den mellemste søster, bønnen, fikserer kvælstof, som både majs og squash har behov for. Og den mindste søster, squashen, holder jorden fugtig og dækket med sine lavtvoksende blade. Vi har også lavet plantegødning af brændenælder og vand, i forholdet 1:10, der blot skal omrøres og gære i 10 dage. Til slut skal det sies, hvorefter det er klar til brug.

Vi gror rigtig mange forskellige grøntsager og urter i haven – dog især med fokus på salater og urter, da det er hvad køkkenet bruger mest af. Haven står for at dække så meget som muligt af køkkenets efterspørgsel over sommeren, hvor der til den største festival ’NoMind’ er over 1000 deltagere.

Der er altså nok at se til i haven, med et køligt forår, ledelsesskifte og en festivalsæson der lurer lige om hjørnet og som strækker sig til midten af august. Så jeg må hellere ud og rubbe neglene. Ha det bra!