Skovhavekursus i Aalborg

Dato: lørdag 5. maj 2018
Klokken: 11:00 - 17:00

English version of the course: https://www.facebook.com/events/164831464176329/

TILMELDING
Skal ske via email til jensenslilleskovhave@gmail.com
Der er plads til 5 deltagere på kurset.

Kunne du tænke dig at skabe et spiseligt landskab, hvor sanserne aktiveres, næringsværdier stiger år efter år, insektliv forøges og du direkte modvirker klimaforandringer?

Det kræver ikke meget; et lille bed i din baghave kan gøre en stor forskel for din diet, mangfoldigheden af liv i dit nærområde såvel som inspirere dig til at tilbringe mere tid i haven, alt imens kulstof lagres i jorden.

Kurset afholdes i en ung skovhave (startet midsommer 2015), der er etableret i etapper. Hele området på 300 kvadratmeter er endnu ikke fuldt beplantet. På trods af dette er der allerede over 100 forskellige arter af flerårige, spiselige planter for ikke at nævne de forskellige sorter af arterne.

Men… Hvad er en skovhave egentlig?

En skovhave er et dyrket økosystem, der bestræber sig på at efterligne et skovbryn. Skovbrynet er særdeles spændende, da det er fyldt med potentiale i form af nicher, og rigtig mange flerårige, spiselige planter gør sig særdeles godt heri. Frugttræer er eksempelvis ikke særlig glade for at gro i en fuldvoksen skov. Det spændende ved at dyrke på denne måde er også, at der kan være spiselige vækster i flere forskellige lag; høje og lave træer, buske, klatreplanter, store og små urter, krybende bunddækker, spiselige svampe, rødder, mv.

Skovhaver er dog ikke kun spiselige landskaber. Tankegangen kan nemlig konverteres efter behov. Det kunne være nogle af følgende:

– Oase for den vilde natur

– Levende genbank af sjældne planter

– Legeplads til børn og voksne

– Sansehave til terapi

.. Eller en kombination af diverse behov, der passer lige præcis til din eller jeres kontekst. To skovhaver er aldrig ens.

Hovedfokus for skovhaven, som I bliver introduceret for under kurset, er flerårige, spiselige planter og genetisk mangfoldighed. Dette vil også være fokusområde for kurset.

Skovhaver kan designes så smukt, at de selv genererer al næring, de behøver, for at producere tilstrækkeligt. Det sker ved at introducere planter, som fodrer andre planter med næringsstoffer, de ikke selv kan tilegne sig i tilstrækkeligt format. Der er altså tale om dyrkelse af et økosystem der grundlæggende er baseret på symbiose mellem arter. Netop det her bliver I blandt andet vejledt i.

Dyrkningsmetoden går principielt ud på at efterligne naturens egen gøren til problemløsning. Eksempelvis kan løsningen på overpopulation af et insekt, der er skadevoldende på grøntsager, være at introducere dette insekts naturlige fjende til økosystemet. Det kræver, at vi laver habitat til netop dét rovdyr. Her inviteres vi til at kigge ud i naturen for at finde netop det (gerne kombineret med at kigge i litteraturen), frem for at begynde med eksempelvis syntetiske eller organiske sprøjtemidler. Denne tankegang kommer ud fra en logik om, at jo mere vi forsøger at overtage roller i naturen, jo større ansvar pålægger vi os selv for vedligeholdelsen af det givne system, vi er medskaber af. At overtage disse roller skaber unødvendigt meget arbejde. I øvrigt er vi næppe bedre end naturen til at varetage disse roller.

Denne praksis kan gøres meget simpel og ukompliceret eller nørdes til ekstremer. Der er plads til alle udtryk!

Kurset er tilgengængeligt for alle færdighedsniveauer; fra den helt uerfarne, der aldrig har haft hænder i mulden til gartneren med årtier på bagen, der blot ønsker inspiration fra en anderledes indgangsvinkel.

Kurset er teoretisk såvel som praktisk.

Praktisk information:

Kurset starter klokken 11, og slutter klokken 17. Der vil blive serveret frokost, kaffe og te undervejs.

Da vi kommer til at tilbringe så meget tid som muligt udendørs, vil jeg anbefale at I tager tøj med. Der passer til vejret.

Maden er vegetarisk suppleret med grønt fra skovhaven. Hvis du/I har bestemte forbehold mht. allergier eller lignende, bedes I underrette mig forud for kurset, så finder vi en lækker løsning på det!

Betaling:
Jeg er fan af donation. Prisen hviler derfor på ‘Betal hvad det er værd’-princippet, dvs. at du selv vurderer, hvad du vil betale efter kurset.
Betaling foregår kontant eller via MobilePay.

Efter endt kursus vil der desuden være mulighed for køb af planter. Der er få buske og træer, og majoriteten af udvalget vil være flerårige, spiselige planter, alle velegnet til permakultur, skovhaver og kredsløbssystemer såvel som tilføjelse til køkken- eller nyttehaven!

Adresse
Bakkegårdshaverne
9000 Aalborg
Danmark

Indlæser kort...