ESC Volunteering Experience in Finland

Igennem ESC programmet for unge europæiske frivillige boede or arbejde jeg frivilligt i Finland i seks måneder. Jeg ville gerne opleve et vinterlandskab i Norden og fandt nogle steder, som enten havde en stærk social profil eller som arbejder permakultur i de nordlige egne. På ”ungdomsportalen” (Youth Portal, EU) søgte jeg tre forskellige steder og fik omsider svar fra ”Kultur Kollektivi Kukoistus” i Finland.

Gården ligger ude på landet i det sydvestlige Finland, 16 km fra det tætteste supermarked og 35 km fra den lidt større by Pori. Det er en gammel familieejet gård med tilhørende 50 hektar, som bliver dyrket økologisk og med gravefri principper. Udover at være et landbrug, dyrker de også fællesskabet, kunstnere bor i residens, der bliver lavet større kunstinstallationsprojekter på jorden, frivillige kræfter bidrager til stedet og der laves fællesmiddage, skovture arrangeres og lignende aktiviteter.

I løbet af min frivillige periode arbejdede jeg sammen med to andre unge frivillige fra Frankrig. Vi udførte forskellige opgaver for foreningen og ejerne af gården, blandt andet var de i gang med at bygge lade fra 1927 om til kulturhus med yogasal, café og køkken. Det blev gjort med finurlige gør-det-selv løsninger og bionedbrydelige materialer. Vi hjalp til med at isolere væggene med hampefibre. Hampen blev dyrket på markerne i polykultur med havre og alfa-alfa. Vi var med til at høste stænglerne, raffinere produktet, veje af, spraye med CaNa for at gøre det mere modstandsdygtigt overfor svamp og øge brandsikkerheden.

Udover arbejdet havde vi meget fritid, som for mit vedkommende blev brugt på at tage ud i vinterlandskabet på langrend, eller i tog op nord på for at opleve nye landskaber og møde nye mennesker. Udover fokus på byggearbejdet gik vores værter også op i at vi fik tid til at udvikle vores kunstneriske tilbøjeligheder, og gav os redskaber til at udvikle vores personlige stil.