E+ kursus i frankrig

Artikel af Tina Jørgensen
Har du lyst til at læne dig tilbage, tage en pause fra høsten og nyde sensommersolen mens du observerer og interagerer med fortællingen om, hvordan kurset “How to create Youth Exchanges about theatre, dance, music and sustainability” hos La Borie Noble i Frankrig udfoldede sig? Så læs med her…
 
 Du er hermed inviteret med på en eventyrlig og fortryllende rejse. Ikke en hvilken som helst rejse, men en rejse til et magisk sted i Frankrig, hvor kreativitet og håndværk, spiritualitet, livet i fællesskab, natur og bæredygtighed mødtes med omtrent 30 mennesker fra 10 forskellige lande i Europa 9 dage sidst i juli, 2021. Fælles for dem alle er, at de ønsker at skabe forbindelser på tværs af europæiske grænser (eller zoner?), og at skabe Erasmus+ projekter for unge mennesker med fokus på bæredygtighed, teater, dans, og musik.
Jeg er en af dem, der på fortryllende vis var en af de 30 deltagere, og her er min fortælling.
 
Den første aften hos La Borie Noble var fyldt med summen fra de mange fremmødte der var rejst til Sydfrankrig for at deltage på kurset. Vi var spændte på at møde hinanden og skabe nye venskaber, med mange fortællinger fra vores rejse, glade for endelig at være hos La Borie, og fulde af forventning over hvad den næste uges tid ville bringe. Et vidunderligt farverigt aftensmåltid blev indviet af den smukkeste sang, sunget af faste beboere og frivillige, og det ritual ville følge os resten af tiden vi var der. Der er noget meget smukt, opløftende og nærværende over at starte måltiderne med sang, synes jeg, og det er som om det samler os alle. Inden vi gik i seng den første aften, havde vi kursusdeltagere hygget med sang og musik og nye venner under Sydens næsten fulde Måne.
 
De følgende dage bød på et intenst, mangfoldigt, velstruktureret og dynamisk virvar af oplevelser. Alejandro og Manuela, vores fantastiske undervisere, havde været med til at forberede et program både i større mønstre og mindre detaljer, der inkluderede og opfordrede til aktiv deltagelse af os, både når vi lærte om at at kreere Erasmus+ projekter og afprøvede de første faser i praksis, og når vi legede. Leg var der nemlig i massevis, både i formel samt uformel undervisning, og gennem de mange workshops og begivenheder der bare opstod. Måske du lige har brug for at skabe lidt energi i din krop eller synge en sang, inden du læser videre?
 
Hvad tager jeg med mig fra opholdet? En meget større viden om, hvordan jeg skaber Erasmus+ projekter – helt sikkert. Lige så stort var det for mig at opleve fællesskabet med de andre, at mærke og møde hinandens motivation, passion, styrker og knapt så stærke sider. At mærke livet sammen, hvor vi næredes af hinanden, af vores Erasmus+ projekter, at skrælle grøntsager sammen om morgenen, bade i den lille flod, lave fuglefløjter ud af ler, synge og danse folkedanse og lære hinandan at kende igennem vores forskellige kulturelle udtryk, at se hinanden lige der hvor vi er – i ønsket om at skabe en god forandring i verden. Jeg har haft en oplevelse af virkelig at være i kontakt med essensen af livet, sammen med alle de andre.
 
Nu, en uges tid efter jeg er kommet tilbage til Danmark, er jeg fyldt med gode minder om en fantastisk tid, motivation og inspiration, nye venner og en oplevelse for livet. Jeg er klar til at skabe projekter for unge mennesker, for at de kan møde og mærke livet med andre unge fra andre lande i Europa, for at de kan opleve livsglæden i at medskabe et dynamisk fællesskab, lære af hinandens kulturer, opleve at de kan gøre bæredygtige handlinger, opnå selvindsigt og livskundskab… Som ringe i vandet… Vi har brug for hinanden, og vi har brug for at vise omsorg for hinanden og for Jorden. Nu har jeg en bedre forståelse af hvad det vil sige for mig.