Hilsen fra Ängsbacka

Hej! Jeg hedder Trine og til dagligt læser jeg egentligt sociologi på Københavns Universitet, men for en stund har jeg lagt bøgerne på hylden og er taget et smut til Sverige.

Nærmere bestemt skal jeg bruge et halvt år på Ängsbacka Kursgård, der er en slags øko-fællesskab centreret omkring festivaler, kurser og retreats – alle med fokus på selvudvikling, anderledes fællesskaber og bæredygtig udvikling. Stedet drives primært af frivillige kræfter, hvilket giver et konstant flow af folk der kommer for at bidrage i kortere eller længere perioder, i helt forskellige områder – lige fra marketing og it, til kokkerering og havearbejde. Og det er med udgangspunkt i det sidste – haven – at mit liv tog en uventet drejning fra specialeskrivning i København til grøntsagsdyrkning i Molkom.

Foråret og solens stråler har ladet vente på sig længe, samtidigt med at der har været udskiftning i ledelsen af haven. Derfor har det været en noget sløv opstart. Den første måneds tid gik med at klargøre og ordne hvad der ordnes kunne; lugning af uendelige mængder af ukrudt, vende komøg fra den økologiske nabogård i jorden, lave stier imellem såbedene med pap fra køkkenet og halm fra samme gård, og at så massevis af frø.

Nu er vejret dog heldigvis begyndt at vise sig fra sine mere sommerlige side og vi har fået gang i nogle andre projekter. Vi har for eksempel plantet et bed efter en gammel sydamerikansk metode kaldet ’De tre søstre’, hvor majs, bønner og squash plantes sammen fordi de gavner hinanden. Majsen, den højeste søster, fungerer som støtte til bønnen, der kan klatre op af stænglen. Den mellemste søster, bønnen, fikserer kvælstof, som både majs og squash har behov for. Og den mindste søster, squashen, holder jorden fugtig og dækket med sine lavtvoksende blade. Vi har også lavet plantegødning af brændenælder og vand, i forholdet 1:10, der blot skal omrøres og gære i 10 dage. Til slut skal det sies, hvorefter det er klar til brug.

Vi gror rigtig mange forskellige grøntsager og urter i haven – dog især med fokus på salater og urter, da det er hvad køkkenet bruger mest af. Haven står for at dække så meget som muligt af køkkenets efterspørgsel over sommeren, hvor der til den største festival ’NoMind’ er over 1000 deltagere.

Der er altså nok at se til i haven, med et køligt forår, ledelsesskifte og en festivalsæson der lurer lige om hjørnet og som strækker sig til midten af august. Så jeg må hellere ud og rubbe neglene. Ha det bra!

Bwindi Forest Farm Inviterer

Er du til natur, afstresning, oplevelse og permakultur?
Så besøg Bwindi Forest Farm i Uganda

Af Trine Didriksen

Bwindi Forest Farm drives efter permakulturens principper. Hovedafgrøden er kaffe, men for at den trives, har vi husdyr, der sørger for gødning og græsklipning. En køkkenhave er under konstruktion. Lidt utraditionelt for permakultur, må køkkenhaven, afskærmes med en tyk og høj tjørnehæk. Det er fordi at vores nabo er Bwindi Forest National Park, hvorfra der kommer besøg af især aber og Bush pigs. De plyndrer vores grøntsager, hvor de kan komme til dem. Vi har ikke noget imod aberne. De generer ikke kaffen synderligt, men for at undgå, at de begynder at koncentrere sig om vores kaffetræer, har vi hist og her sat et guavatræ. Aberne er vilde med guavafrugter, og de styrer
derfor fra guavatræ til guavatræ, uden at skænke kaffetræerne en tanke. Kaffetræerne gror i skyggen under større oprindelige træer fra parken.

En Dansk Kaffefarm!
Bwindi Forest Farm er ejet af det danske søskendepar Trine og Mikael. Den er en demonstrationsfarm, som viser de lokale bønder, hvordan man kan bruge jorden i nærheden af nationalparken, til at dyrke indkomstgivende afgrøder, som ikke spises af skovens dyr. De lærer også hvordan der laves kompost, og planteteer til gødning, hvordan der fanges regn i grøfter på skråningerne, at dække jorden med komposterbart materiale, for at forbedre den og for at mindske arbejdsbyrden i de våde måneder. Der bekæmpes skadedyr ved at plante blomster, lave fælder, og få rovbillerne og myrerne til at hjælpe til.
Bwindi Forest Farm tager gerne imod frivillige, rejsende og studerende. Campingpladsen giver mulighed for at slå telt op, eller leje et af vores, som er udstyrede med madrasser, sengetøj og hvad
du ellers har brug for. Lidt mere komfortabelt kan du indlogeres i vores hytte. Den er bygget på traditionel vis af mudder og træ og tækket med bananfibre. Hvis du har du lyst til at lære at bygge
med lokale materialer, og efter lokal tradition, så deltag i workshoppen i december.

Få verden ind under huden

På Bwindi Forest Farm har vi 20 lokale ansatte, både mænd og kvinder. Du har derfor mulighed for at komme tæt på de lokale og få et indblik i dagligdagen hos den Ugandiske landbefolkning. Det er
en sund oplevelse, for en ”forkælet” dansker. Både at indse hvor lidt glæde og livslyst er forbundet til materielle ting, men også for at få øjnene op for, hvordan verden ”rigtigt” ser ud, og måske sætte pris på nogle af de goder, vi har i vores del af verden. Ikke mindst får man en forståelse for hvor stor en udfordring, det er at finde tid til udvikling, når det tager næsten hele døgnet at holde sig i live.

Naturoplevelser udover det sædvanlige

Bwindi Forest Farm ligger i et smørhul af naturoplevelser. Udover at kunne følge livet i nationalparken, aberne der soler sig i trækronerne om morgenen, eller kommer omkring for at spise guava eller passionsfrugt, slikke salte mineraler af leren i bygningerne og bålet, eller drikke vand fra vores kilde. Du kan du tage på gorilla trekking, og komme helt tæt på de store Bjerggorillaer. Der er kun knapt 800 tilbage, og de 400 lever i Bwindi Forest National Park. Nogle gange er vi så heldige, at der kommer et par stykker forbi Bwindi Forest Farm. Queen Elizabeth National Park, ligger en times kørsel fra Bwindi Forest Farm, og her arrangere vi også ture til. Nationalparken, som er på størrelse med Fyn, har udover almindelige løver, også de mere specielle træklatrende løver.
For dem der virkelig kan lide eventyr, vil jeg foreslå at krydre turen med at bestige Mount Rwenzori, eller ”Mountain Of The Moon”, som Livingstone navngav det. Det er en helt speciel oplevelse, at bevæge sig fra tropisk Afrika ved foden til arktisk gletcherlandskab på toppen, os se den meget specielle og varierende vegetation på vejen op. Inden du tager hjem kan du rafte eller tage et bungy-jump på Nilen, eller bare se dens udspring. Uanset om du har lang eller kort tid, om det er til dit CV eller bare en på opleveren, så lover vi at du vil få en oplevelse udover det sædvanlige med et ophold på Bwindi Forest Farm

eller

Permakultur – Skovlandbrug på Sydfyn

Er der nogen, som vil være med til at opdyrke et stykke jord til skovlandbrug?

Jeg har fundet et velegnet sted, der ligger ca. 10 km fra Svendborg, og det er til salg. Der er 5 ha = 50000m2 jord med to små søer på. Jorden har de sidste 12-13 år ikke været dyrket, idet der har gået heste på den. Hovedhuset, som er på 210 m2, trænger til en renovering. Udhuse er der nok af, de trænger også til forbedringer.

For mig handler det om at gøre noget der er vigtigt i samtiden, at være med til at skabe bæredygtighed. At genopbygge naturressourcer, modvirke forurening og klimaforandringer. Det kan bl.a. gøres ved at vi dyrker jorden økologisk og bæredygtigt. At vi har respekt for naturen herunder dyrene samt hinanden, det er nødvendigt.

De der har lyst til at være med, skal gerne have noget viden om det. Jeg forestiller mig, at vi kan være 3 max. 4 ejere. Vi skal lære hinanden at kende, så vi ved, at vi kan arbejde sammen, og at der er respekt, loyalitet og økonomisk formåen. Vi må indledningsvis have nogle forventningsafstemninger. Samtykkebaserede beslutningsprocesser samt vegetarisme er også vigtige elementer. Jeg forestiller mig også, at man skal have indtægter ved siden af, for i de første år, vil der kun være arbejde og udgifter. Man kan jo også bare være formuende.

At få noget til at ske, der er meningsfuldt, og at være skabende sammen med nogen om det, det er det, jeg gerne vil.

Ring eller skriv til mig

Tlf. 4580 0351-fastnet. cecilia@alexander-technique.dk

Cecilia Klose

Rodens dag

ICROFS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet inviterer dig hermed til

RODENS DAG
22. juni kl. 14- 16.30 på Højbakkegårds Alle 30, 2630 Taastrup

 DYBERE RØDDER – KAN VI UDVIDE LANDBRUGET I DYBDEN?

Forskningsprojektet Deep Frontier arbejder på at hente viden om rodvækst i de dybe jordlag fra 1-5 meters dybde. Kan afgrøder med dybe rødder hente næringsstoffer og vand i de dybere jordlag, hvis man vælger de rigtige sædskifter? Er der gevinster ved samdyrkning af dybt-rodede og kort-rodede afgrøder?

Det kan du blive klogere på til Rodens Dag 22. juni. Se mere i Invitation til Rodens dag 2017.

 Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.

Tilmelding senest mandag d. 19 juni.
Tilmelding via http://deepfrontier.org

Vi håber at se dig d. 22. juni.

At dyrke planter og at dyrke mennesker

 På Fejø vægter vi den sociale permakultur højt. Det er der mange grunde til og  det skal jeg skåne dig for en lang redegørelse for her.

Een af de efterhånden mange måder, som vi har i brug når vi træner den sociale del af permakulturen,  er mindfulness, altså een metode til neutral observation, som man kan bruge når man træner sit eget tilstedevær i nu´et.

Vi har nogle år efterhånden haft en meditativ haveuge i vores skønne helbredende have og på Fejø Retreat LAND Center. Det har vi også i år – og i år er det som en retreat uge med 4 daglige formelle træninger á 50 min – så du behøver at have forudgående træning for at deltage.

Kig indenfor her på hjemmesiden og se om det er noget for dig:

Mindfulness and permaculture, a meditative garden retreat

Mange hilsner

Anne fra Fejø

 

Velkommen til foreningen Permakultur Danmarks hjemmeside!