Inspiratoriet

Cecil Rye Olsens idé er at vise hvordan man smukt og enkelt kan samarbejde med Altet og skabe sunde, livskraftige sammenhænge til glæde for mennesker og natur.???????????????????????????????

Adresse: Sildeballe 17, 8305 Samsø

Email: cecil@innerfreedom.dk

Telefon: 29924348

Webside: www.inspiratoriet.org

Startet: Efterår 2013

LAND center akkreditering: 26. April 2015

Oplysningsaktiviteter: Jeg forklarer mit projekt ved at vise det frem med forklaringer af designelementer/valg/sammenhænge undervejs. Desuden ved at vise og forklare tegningerne af de forskellige design-lag. Desuden skiltning i skovhaven og den mad vi spiser. Kompostering af også altid en del af køkkentjanserne.

Temaer: Klimatilpasning, Sundhed og trivsel, Skovhave, Selvforsyning, Affaldsminimering

Faciliteter for besøgende: Undervisningsrum – 2 stk ca. 100 m2 hver, Lounge med brændeovn, Stort køkken, Badeværelse med 3 brusekabiner, 4 toiletter, 10 værelser – 16 sengepladser

Beskrivelse

Etablering af 2.500 m2 skovhave designet efter permakultur-principper. Formålet med skovhaven er at vise mulighederne for at regenerere jorden, skabe optimale forhold for en fantastisk biodiversitet, lagre kulstof og selvfølgelig skabe en højere grad af selvforsyning for vores egen familie og alle de grupper, der bruger Inspiratoriets faciliteter. Dette sker naturligt gennem vores præsentation af stedet, den måde det bruges på og den mad vi spiser, der selvfølgelig indeholder mange nye spændende frugter, nødder og flerårige grøntsager fra skovhaven, køkkenhaven og drivhuset.
Inspiratoriet har desuden en stor smuk have på ca 7.000 m2, hvor der også er mange permakultur-elementer og flere på vej. Opvarmning foregår ved co2 neutralt pillefyr og vi har solcelleanlæg, der dækker hele vores forbrug af el. Vi har også i år etableret 1.600 l regnvandsopsamling og mere er undervejs.

Etik og design

Læs her hvordan Cecil Rye Olsen skriver varmt om brugen af etik og principper i designet af skovhaven

???????????????????????????????Hele Inspiratoriet og i særlig grad anlægningen af skovhaven bygger på permakulturens princip om at tage hånd om jorden – til glæde og gavn for heleheden inkl. mennesker. Erfaringer, indsigter, overskud, afgrøder deles med dem, der besøger Inspiratoriet, naboer, venner, familie. Selvom vi kun bor 3 personer fast her er der milliarder af beboere – insekter, smådyr, fugle, vildt, orm, biller, bakterier osv. osv. Det er tydeligt, at jo flere forskellige træer, blomster, grøntsager osv – jo mere liv er der generelt i haven og jo bedre trives helheden. Vi har i designet forsøgt at få så mange nye og spændende frugter/nødder/afgrøder med for at vise biodiversitetens styrke og for at inspirere til en mere varieret kost. I designet har vi desuden forsøgt at skabe nogle af de mange mikroklimaer, der findes i den unge skov – vandhul, lysning, kanter, skygge, fugtigt skyggefuldt etc. Der arbejdes i designet med optimering af alle 7 niveauer i skovhaven. Ca. 95% af alle træer i designet er plantes og en stor del af de større buske og en del bærbuske. Bunddække er påbegyndt på ca. 1/6 af arealet og der er etableret en grøntsagsspiral i efteråret 2014. Ca. 1/3 af det øvrige areal ligger under plastic for at forberede til bundække og buske i efteråret 2015. Der arbejdes med jordforbedring på flere forskellige måder – kompostering, mulching, tang, bio-char, halm, heste og ko-møg – og selvfølgelig i valget af planter og træer.

Principper og metoder

Det første princip – observation – har egentlig været det, der tændte interessen for permakultur til at starte med. At se – og mærke – hvordan jorden på markerne omkring os fik det værre og værre for hvert år, der gik: revnet, tør, tung, sammenklasket, nærmest ingen orm, meget langsom kompostering osv. osv. sammenlignet med alt det liv, vi kunne opleve på vores eget lille jordstykke. Det er også tydeligt for enhver hvor højt input det kræver at få en kæmpe løgmark til at producere – alt sammen vildt motiverende for at finde og manifestere alternativer til den måde at lave “mad” på.
Alle principper er anvendt i udarbejdelsen af projektet, nogle selvfølgelig mere end andre. Flere af principperne f.eks. er jeg først ved at se i aktion efterhånden som designet får krop – jeg mangler stadig at se hvordan det hele gror og samarbejder – eller ikke – før jeg kan sige mere om, hvordan principperne bliver anvendt mere konkret.

Regeneration af naturressourcer

???????????????????????????????Kærlighed til jorden og de øvrige elementer er grundlaget for projektet. Smerten ved at opleve hvor udpint den omkringliggende landbrugsjord er, er en del af motivation for at vise en anden vej, hvor regenerering af jorden, en vild biodiversitet og et balanceret forbrug af ressourcer er muligt. Inspiratoriet opvarmes med co2 neutralt pillefyr og har solcelleanlæg, der mere end dækker elforbruget. ???????????????????????????????Regnvandsopsamling sker i tønder (1.600 l) og en nyetableret dam i skovhaven – der er også en anden dam med vand i den gamle del af haven, der giver et rigt dyre og insektliv i haven. Flere tiltag er i støbeskeen, men kræver tid og midler…..

Social regeneration

Mange, meget forskellige, grupper besøger og bruger Inspiratoriet på forskellige måder. Fælles for dem alle sammen er, at de arbejder med nærvær og ansvarlighed overfor sig selv og andre – fagligt og personligt. At Inspiratoriet er et levende eksempel på, hvordan dette eksempelvis kunne se ud er med til at sætte en masse processer i gang i grupperne og i den enkelte.