Bestyrelsesmøde ved Farendløse

Endnu en gang har bestyrelsen afholdt møde på Farendløse Æblemosteri. Arbejdet går videre med at udvikle foreningens struktur, og mange vigtige beslutninger er blevet taget. Først og fremmest har vi besluttet at overgå til et automatisk medlemsadministrationssystem, ForeningsLet, der skal gøre indbetalings- og registreringssystemet meget lettere for medlemmer. Det nye system vil desuden lette bestyrelsens arbejde og frigive kræfter til andre vigtige opgaver.

På bestyrelsesmødet har vi desuden udarbejdet et DSC03968 permakulturdesign over bestyrelsens arbejde hvor vi har inddelt arbejdsopgaver i zoner, der giver et overblik over prioriteringer, der er nødvendige for at foreningen trives. Zone 0 har højeste prioritet, det der skal til for at bestyrelsen kan udføre sit arbejde, mens zone 5 er de langsigtede mål.

Derudover har vi planlagt at lave en permakultur årshjulskalender som følger årstiderne. Derudover har vi berørt en hel række emner som forskning, LAND og meget andet. Det fulde referat kan ses her

DSC03962

SKUB ’16

Af Jens Hansen

SKUB står for Samskabende Konference for Uddannelse og Bæredygtighed, og varer fra 9-18 den 13. september 2016 på Hotel- og Restaurantskolen i København – og Permakultur Danmark er særligt inviterede!

Der er fokus på de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling frem mod 2030 som FN vedtog sidste år, og på hvordan vi bruger uddannelse til at få målene realiseret.

Dette er højst relevant for Permakultur Danmark, fordi det er måske netop dén ene ting vi helst skal kunne: Uddanne folk gennem introkurser, PDC og diplom, samt gennem de mange andre slags kurser såsom skovhavekurser, kurser i social permakultur osv.
Se programmet for konferencen i dette link: SKUB’16 – invitation og program

Hvis du har interesse for, eller arbejder med, uddannelse og bæredygtighed, opfordres du til at komme til konferencen, som medlemmer af Permakultur Danmark får til nedsat pris – se ovenstående link.

Forest Garden Archetypes

Af Jens Hansen

Candelas FGA-model pCandela Vargas Poveda har skrevet en specialeopgave om skovhaver, i forbindelse med kandidatuddannelsen Nature Management ved Københavns Universitet. Opgaven indeholder en undersøgelse af en halv snes engelske skovhaver, hvor hver enkelt haves struktur, artsvalg, samt dyrkningsteknikker der bruges i haven, holdes op imod hvilken type mennesker der ejer haven, og hvad deres mål med haven
er. Opgaven er rigt illustreret og omkring 60 sider lang, og kan læses i sin fulde længde her: Facilitating Temperate Forest Garden Development

Hun har udfærdiget en rigt illustreret, 50-siders pamflet der overskueliggør de væsentligste fund fra opgaven.

Pamfletten indeholder en præsentation af de forskellige skovhaver, og en teoretisk forståelsesramme der gør det muligt at kategorisere skovhaverne efter deres formål og opbygning.
Pamfletten indeholder masser af billeder og opmålinger fra skovhaverne, så man forstår deres opbygning, samt beskrivelser af forskellige måder at vedligeholde, anlægge og i det hele taget dyrke haverne.
Således er pamfletten en rigtig god inspiration til alle der er interesserede i skovhaver, udover at være et vigtigt teoretisk bidrag til feltet.

Få fat i pamfletten her: FGA Booklet.
Både pamfletten og hele opgaven kan findes under fanen Om forenignen -> Om permakultur -> Litteratur her på siden.

LAND netværk i Finland

Der var stor interesse for LAND netværket i Finland og adskillige potentielle permakultur demonstrationscentre er klar til at tage udfordringen op.

Tekst og foto: Cathrine Dolleris

Kolonihaver, foto: Cathrine Dolleris
Kolinihaver i Koroinen lokalsamfundscenter

LAND koordinatoren blev inviteret til Koroinen i Turku, et lokalsamfundscenter der med udgangspunkt i permakultur og økologisk byggeri driver café, økologisk butik, cykelværksted, kolonihaver og udbyder undervisning i blandt andet økosamfund og permakultur.

Butik, foto: Cathrine Dolleris
Butik med økologiske varer i Koroinen

På Nordisk Permakultur Festival og i Koroinen blev der identificeret 8-9 gennemførte permakulturprojekter, som en start på et LAND netværk i Finland.

Aura, foto: Cathrine Dolleris
Koroinen ligger smukt ved floden Aura i det sydvestlige hjørne af Finland
café, foto: Cathrine Dolleris
Gammelt køkken i den hyggelige café i Koroinen

Koroinen er et signifikant historisk sted, for det var her den første bosættelse i Turku fandt sted. Turku var den første hovedstad i Finland før russerne flyttede den til Helsinki. 2017 er året for Finlands selvstændighed og hvad ville være mere passende end at markere 100 års dagen på et så historisk sted med visionære of fremtidsskuende permakultur aktiviteter.     Talen gik på at gøre Koroinen til et LAND center som en del af fremtidens Finland med hjælp fra den danske LAND koordinator.

Koroinen kunne således trække LAND netværket i gang i Finland og gøre permakulturen mere synlig sammen med andre permakulturprojekter og en nystartet national permakultur forening.

yurt, foto: Cathrine Dolleris
Hjemmebygget yurt og træskulpturer i Koroinen

Nordisk Permakultur Festival 2017

Isnäs emmede af stemning og rungede af nattens trommer 4-7. august under den 6. Permakulturfestival i Norden.

Tekst og foto: Cathrine Dolleris

Solbacka, foto: Cathrine Dolleris
Solbacka skole var en smuk ramme om Nordisk Permakultur Festival 2016 i Isnäs, Finland.

De smukke finske træhuse, blåbærklædte klipper og salte vande var en skøn ramme om festivallen. Isnäs er en lille landsby i det sydlige Finland på kanten af den Finske Bugt. Et sted i mellem Helsinki og Skt. Petersborg i Rusland.

Det første, der mødte os, var et telt på havnen med et stort ”Sauna” skilt på – en sauna skal der jo være, når vi er i Finland. To norske permakulturister, kiggede ud og bød os velkommen. Solbacka (se foto) og skolen var smukke eksempler på de gule og røde træhuse som er almindelige i Finland. Festivallen startede med en lille ceremoni for at byde deltagerne velkomne og mærke naturen på denne plet på jorden.

Velkomst, foto Cathrine Dolleris
Deltagerne blev budt velkommen af arrangørerne og trommerytmer fra Senegal.
Svampe, foto: Cathrine Dolleris
Passioneret workshop om svampedyrkning med Lorin von Longo-Liebenstein og Christian Lankinen

Programmet var tæt pakket med både praktiske og teoretiske workshops og diskussioner. Der var præsentationer af permakultur projekter og steder, byggeworkshops med pizzaovn og hønsehus. Der var kursus om træer og skovforvaltning, workshops om bier, svampe, jordens liv, selvforsyning, osv, osv. Om aftenen var der bål og en herlig blanding af musik fra Finland og Senegal!

Tycho, foto: Cathrine Dolleris
Tycho Holcomb beskriver livet og processerne i jorden for intenst lyttende deltagere
Ler, foto: Cathrine Dolleris
Byggeriet af pizzaovnen blev omfattende

På et mere organisatorisk plan var der diskussioner om diplomsystem, finsk LAND netværk og hvorvidt der skal startes en national permakulturforening i Finland. Nordisk Permakultur Festival var en skelsættende begivenhed for permakulturen i Finland. Den har samlet mange gode kræfter og skabt større bevidsthed om hvad permakultur er for en størrelse. For en del af festivalgæsterne var det deres første møde med permakultur.

Malede sten, foto: Cathrine Dolleris
Huse og biler malet på sten var en af mærkværidghederne i Isnäs

Næste Nordisk Permakulturfestival bliver på Island i juli 2017. Kom og vær med til at skabe momentum for permakulturen i Norden!

Sustainable Festival Albertslund, 2.-4. september

Af Rikke Aaskov

Den første weekend i september afholdes Sustainable Sustainable festival logoFestival – Danmarks bæredygtige festival. Festivalen vil forsøge at imødekomme den almindelige dansker ved at skabe rammerne om et bæredygtigt arrangement, hvor man har tid og ro til at opsøge og fordybe sig i festivalens tilbud. Festivalen byder nemlig på en lang række spændende arrangementer, med det formål at festivalens besøgende kan blive inspireret til, hvordan vi alle kan være med til at fremme den bæredygtige forandring, uden at det behøver at være kedeligt. Derfor er festivalens motto også: ”Vi fester for en bedre verden”.

Festivalens fundament har 3 hovedformål: inddragelse, underholdning og oplysning.

Arrangørerne tror nemlig på, at den bedste måde at sprede samtalerne om et mere bæredygtigt samfund, er via inddragelse, underholdning og oplysning. Derfor kan du på festivalen både deltage i workshops, høre en række spændende foredrag og debatter samt besøge informationsboder fra bl.a. DTU, socialøkonomiske virksomheder og NGO’ere. Ydermere er festivalen baseret på 65 % økologi, og der vil der være et ”streetfood corner” med en masse interessante menuer med bl.a. insekter, som kan være med til at give et skub i en mere bæredygtig hverdag.

Festivalen byder herudover på underholdning i topklasse fra blandt andre Mads Langer som spiller fredag. Mads Langer har spillet sig ind på hitlister i både Danmark og resten af Europa med hits som ”Elephant” og ”Heathquake”. Om lørdagen indtager Diskofil scenen, der har markeret sig med coverversioner af gamle og nyere danske sange som f.eks. ”Hvor skal vi sove i nat?” og ”Margarine”.

Hele programmet finder du på https://sustainablefestival.dk/program

Festivalen afholdes i og omkring Musikteateret i Albertslund. Fredag og lørdag vil der i dagtimerne være workshops og talkshows indendørs, mens der udenfor vil være en bodgade med grønne iværksættere, NGO’er og kunstnere samt lokal underholdning. Om aftenen indtages festivalen af blandt andre ovenstående musikere, samt DJ Triangle Love, Sølvpapegøjen og Ida Kudo. Søndag bliver der afholdt et stort byttemarked fra kl. 12-16.

Da festivalen samarbejder med Permakulturforeningen, får du som medlem en fantastisk mulighed for at købe enten dags- eller partout billetter til en særlig lav pris. Så hvis du vil være med til at feste for en bedre fremtid, kan du købe din billet her: Billetkøb

Et evt. overskud fra festivalen vil gå til grønne projekter for lavindkomstgrupper. Tidligere har det gået til arrangementer for børn af økonomisk trængte familier, og der arbejdes på at etablere et ferietilbud for samme målgruppe til næste år.

Det Fælles Bedste Østjylland

Af Laura Vejen Barnkob

‘Det Fælles Bedste Østjylland’ er for alle foreninger og enkeltpersoner i Østjylland med interesse for bæredygtig omstilling. Det er et forsøg på at spille bolden videre fra ‘Det Fælles Bedste’ i Hvalsø – blot mere lokalt – og er tænkt som et netværks-, inspirations- og støttemøde.
 
Mange personer i det østjyske har allerede gang i en masse gode og spændende projekter, men mon ikke vi kan tage et længere skridt fremad, hvis vi tager det sammen? Måske har du været medlem af en forening og luret på en anden forening i dit områdDet fælles bedste logoe, og tænkt at I da egentlig har meget til fælles? Nu er muligheden der for at møde dem og finde ud af om de har tænkt det samme!
 
Det bliver d. 23.-25. september i Andelssamfundet i Hjortshøj, der er et økosamfund 14 km nord for Aarhus. For yderligere information tjek facebookbegivenheden ‘Det Fælles Bedste Østjylland’ (https://www.facebook.com/events/1612661252395663/) eller skriv til laurabarnkob@live.dk for tilsendelse af en invitation.

 

Oprettelse af København-netværk

Af Jens Hansen

Træ-rødder_netværk

 

 

 

Århusianerne overhalede københavnerne indenom, da lokalforeningen Permakultur Århus blev dannet, sommeren 2015. Foreningen har siden da været et samlingspunkt for permakulturister i Århus, og er i disse dage bl.a. igang med at færdiggøre foreningslokalerne, der skal være udgangspunkt for fremtidens møder, workshops mm.

København mangler noget der ligner dette samlende initiativ.
Der sker allerede en del ting i København. Der er blandt andet flere byhaver og en demonstrationsskovhave i en offentlig park. Der mangler noget til at binde initiativerne sammen, gøre dem synlige, og sørge for kommunikation og sparring, samt idé-udvikling og iværksætning af nye initiativer.

Derfor beder foreningens lokale netværks-gruppe alle interesserede om at skrive en email til aktiv@permakultur-danmark.dk for at høre mere, og gerne selv bidrage til planerne om et samlet permakulturinitiativ i hovedstaden.

PDC kursus på Ridgedale Permaculture maj 2016

3e34c5f2-5bb9-45dc-a889-3776189619a9Takket være et Erasmus+ Stipendium deltog jeg i et to-ugers Permaculture Design Course på Ridgedale i maj i år.

Af Mikael Benzon

RidgedalePemaculture er et husmandssted på 11 ha. belliggende i nærheden af Karlstadt ca. midt i Sverige, i det man vil betegne som koldt tempereret fastlandsklima.

gruppefoto
Deltagere på kurset på Ridgedale i maj 2016. Foto: https://www.facebook.com/groups/rpdc16/

For små tre år siden blev det købt af Richard Perkins og Yohanna Ansehelm, med det formål at drive en CSA – et fællesskabsstøttet landbrug, baseret på permakulturelle metoder, og med missionen at undervise i bæredygtige landbrugsmetoder og for at bevise at det er muligt at forene gode landbrugsskikke og sund økonomi, med respekt for klima og miljø og socialt engagement.

Grønsagsbed
Grønsagsbed på Ridgedale Permaculture. Foto: https://www.facebook.com/groups/rpdc16/

Richard Perkins har en lang professionel erfaring som uddannet grøntsagsgartner, butikchef i økologiske forretninger, driftleder på en CSA, og bestyrer af flere økologiske abonnements- ordninger. Hans hovedbeskæftigelse i de senere år har været som projektleder i utallige permadesign-opgaver over hele jorden og som konsulent for flere øko-landsbyer og bosættelser baseret på permakultur, nå ja, så er han blot i midten af trediverne.

Hans engagement i permakultur og design udsprang af en tidlig erkendelse af det uholdbare i den måde vi driver landbrug, og det førte ham til lange studier, med henblik på at finde konkrete eksempler på metoder og skikke som ikke blot giver os gode og sunde fødevarer, men også giver os et liv i overskud og som sikrer en sund klode til vores efterkommere.

Se evt.

Rentabelt landbrug og undervisning

Ridgedale er udtænkt som et arnested for kommende jordbrug i alle størrelser og fungerer derfor som undervisningslokale i 1:1-format.

På to år har Ridgedale etableret et fungerende, overskudsgivende landbrug, med grøntsagsproduktion, fjer- og kødkvæg og frugt og bær, samt anlæggelse af skovproduktion.

friland grønsagsbed 2
Grøntsager udendørs. Foto: https://www.facebook.com/groups/rpdc16/

Afsætning sker bl.a. ved abonmentssalg af grøntsagskasser, salg på markeder og i lokale forretninger. Ridgedale driver Regenerativt Landbrug, som baserer sig på tre forvaltningsmetoder: Permakultur, P.A. Yeomans Keyline Scale of Permanence og Allan Savorys Holistic Farm Management.

Ridgedale drives af betalende kursister, hhv. to-ugers grundlæggende pdc-kursister, 10-ugers praktikanter, samt 6 måneders landbrugsteknikere. Og dette giver sikkert et pænt tilskud til virksomhedens solvens.

Intensivt PDC-kursus!

Vi var 30 deltagere på kurset. Kursisterne kom fra alle verdensdele og med vidt forskellige baggrunde: bl.a. en olieingeniør fra USA, en grøntsagsavler fra Australien, en etableret perma-driftleder fra HongKong, en krigsveteran fra SydAfrika, en anæstesilæge fra Tyskland, en pensioneret ingeniør fra Litaeun, en frikirkepræst fra SriLanka. m.fl.

Fra Danmark var vi flere deltagere: Et økologisk landmandspar fra Sjælland, en matematiklærer fra Lolland, en nystartet gårdejer fra Silkeborg – Jeg er selv smed og ægtefælle til en nyetableret økologisk landkvinde på Bornholm.

Richard Perkins er en meget dreven og karismatisk underviser og holdleder. Hans erfaring som designer og konsulent for økofællesskaber gjorde at kursisterne på få timer blev sammensvejset til et dynamisk og velfungerende hold.

Hans tilgang til permakultur er forfriskende fri for floskler og metafysik. Budskabet er, at hvis permakultur skal levere bæredygtige løsninger til verden, skal den være båret af solid forskning og iagttagelse.

Man kan opsummere Richard Perkins budskab således: Design skal hjælpe os med at nå vores livsmål vha. af planlægning. Et motto som gik igen var ”if you fail to plan, you are planning to fail” – ”hvis du undlader at planlægge, planlægger du at mislykkes”. Richard lagde derfor ud med at udfordre kursisterne til at lave et personligt livskvalitets mål kaldet ”Holistic Context” – Dvs. formulere hvilke værdier der er afgørende for hvilket liv vi ønsker at leve; Hvorfor gør vi de ting vi gør? Og hvad motiverer os? Heraf følger de øvrige mål og hvordan vi kan arbejde for at opnå dem.

Pensum var meget omfattende, men underordnet det egentlige mål; Nemlig hver enkelts personlige livskvalitets mål (The Holistic Context). Herefter blev det nemmere at bruge al den praktiske information efter behov.

planning keyline
Kelyline design gruppearbejde. Foto. https://www.facebook.com/groups/rpdc16/

Permakultur, Holistic Farm Management og Keyline Design leverer værktøjerne til en fornuftig planlægning af hvordan en økologisk virksomhed kan drives bæredygtigt.

Indenfor permakultur havde Richard Perkins nogle principper, som stammer fra Bill Mollison:

 •  Iagttag og interagér
 •  Find de langsomme og små løsninger
 •  Søg at lave funktionelle samspil
 •  Optimér udnyttelse af overgange
 •  Udnyt den relative placering af bygninger, energiressourcer, osv.

Ved design af et hvilket som helst landbrug tages der udgangspunkt i Percival Yeomans Scale of Permanence:

 •  Klima
 •  Landskab
 •  Vandforsyning
 •  Veje
 •  Træer
 •  Vedvarende bygninger
 •  Hegn
 •  Jord og muld.

De forhold der er nemmest at påvirke, findes nederst på skalaen, og det er her der hurtigst kan måles ændringer, mens indgreb højere op på skalaen kræver større indsigt og indsats, idet påvirkninger vil kunne ses i mange år frem og kan have fatal indflydelse på miljø, samfund og økonomi. Her blev der flere gange henvist til eksempler indenfor permakultur eller udviklingsarbejde, der var gået grueligt galt!

Richard Perkins efterlyste en større grad af selvkritik indenfor økologi og permakultur i det hele taget. Han opfordrede til større fokus på løbende evaluering og revision. Med et citat af Bill Mollison spurgte han: ”Hvordan véd du at du gør det rigtige?” – Svar: ”Ressourcerne vil samles omkring dig!”

Den teoretiske undervisning blev efterfølgende afprøvet i felten, med Ridgedale som laboratorium.

For flere af os var det er stor oplevelse at få forklaret Keyline Design på en overskuelig måde. For derefter at afmærke kurver og koter i felten med opmålerinstrumenter. Andre temaer var botanik i forhold til en lokalitets biologiske sammensætning, egen undersøgelse af jordprøver m. mikroskop, opførsel af læhegn, podning af træer, rationel indretning af grønsagsproduktion og anvendelse og pleje af haveredskaber.

hønsetraktor 3
Hønsetraktorer på marken. Foto: https://www.facebook.com/groups/rpdc16/

Opholdet på Ridgedale var en berigende oplevelse. Hverdagen startede kl. 06.30 med praktiske opgaver på gården, der relaterede til stoffet, som vi blev undevist i. En stor del af kosten bestod af Ridgedales egne økologiske produkter. Efter morgenmad startede undervisningen kl.9 og varede til kl. 17.30 kun afbrudt af frokost og enkelte pauser. Om aftenen blev der vist relevante film, f.eks ”Symphony of Soil” og ”Flow” om verdens vand-krise, eller kursisterne præsenterede nogle af deres egne igangværende projekter.

Indretningen var spartansk, vi sov i telte, på trods af nattefrost og naturens kald blev klaret på multtoilet. Personlig pleje foregik vha. en spand vand over hovedet efter aftenens sauna. Der var enkelte mangler; Så som kolde studieforhold, et miserabelt internet og den lidt barberede indretning af undervisningsmaterialer. Dette blev dog mere end opvejet af den passionerede undervisning og det gode menneskelige samvær. Desuden har Ridgedale samlet et værdifuldt ressourcebibliotek om alt indenfor perrmakultur, grøn omstilling, grønsagsproduktion og landbrug på husmandsniveau mmm., som frit blev delt og stillet til rådighed for kursisterne.

Meget mere burde fortælles om PDC-kurset, og jeg vil opfordre enhver, der interesserer sig for virkeligt bæredygtigt landbrug (!) til at tage på kursus eller praktikophold på Ridgedale. Jeg vil også stærkt anbefale at gå ind på Ridgedales hjemmeside (www.ridgedalepermaculture.com ), der byder på rigtig mange gode kilder til selvstudie. Endeligt skal nævnes at Richard netop har færdiggjort en bog om genoprettende landbrug ”Making Small Farms Work”, publiceret fra eget forlag.

Det Fælles Bedste – lidt fotos

Tiden flyver og livet leves! Men I skal da ikke snydes for lidt gode fotos fra vores allesammens “Det Fælles Bedste”.

IMG_2074

Kurt Holm og Anne Moloney får sig en snak.

IMG_2076

Tycho repræsenterede LAND center Myrrhis

IMG_2079

Fejø Retreat LAND centers bod med Permakultur Danmarks foldere

IMG_2080

Karoline sælger  planter fra Permakulturhaven Myrrhis

IMG_2084

Glad sælger fra Fejø Retreat

IMG_2098

Forsamlingen foran den store scene

IMG_2099

Glade mennesker, godt vejr og et fælles formål

IMG_2101

Mette Touborg talte til forsamlingen

IMG_2113

Rob Hopkins (Transition Towns UK) gav en varm og inspirerende tale

IMG_2123

Permakultur Danmarks generalforsamling blev holdt i et klasselokale på Hvalsø skole

IMG_2132

Medlemmer af Permakultur Danmark

IMG_2140

Rigtig glade medlemmer af foreningen 🙂 Læs referatet her på hjemmesiden.

Velkommen til foreningen Permakultur Danmarks hjemmeside!